Richtlijnen Goede Voeding

Wist u dat de Richtlijnen Goede Voeding in 2015 is aangepast na grondig wetenschappelijk onderzoek ?


De aanbeveling is om meer plantaardig en minder dierlijk te eten.
In de Richtlijnen Goede Voeding van 2015 is de relatie tussen voeding en chronische ziekten op een rij gezet. Er is naar voren gekomen dat de invloed van ongezonde voeding op de ziektelast net zo groot is als de invloed van roken. 
De onderstaande richtlijnen zijn bedoeld om de tien meest voorkomende ziekten te vóórkomen.

De richtlijnen zijn bedoeld voor gezonde volwassenen. Voor mensen die al te maken hebben met een chronische ziekte zullen ziekte specifieke aanpassingen nodig zijn. Verder geldt dat de richtlijnen niet geschikt zijn voor zwangere vrouwen en kinderen jonger dan 2 jr.

Richtlijnen Goede Voeding:

- Eet dagelijks ten minste 200gr groente en ten minste 200gr fruit.|
- Eet dagelijks ten minste 90gr bruin brood, volkorenbrood of andere volkorenproducten.

- Eet wekelijks peulvruchten.

- Eet tenminste 15gr ongezouten noten per dag.

- Neem enkele porties zuivel per dag zoals (plantaardige) melk of yoghurt.

- Eet 1 keer per week vette vis.

- Drink dagelijks 3 koppen thee.

- Vervang geraffineerde graanproducten door volkorenproducten.

- Vervang boter, harde margarine en bak- en braadvetten door zachte margarine, vloeibaar bak- en braadvet en plantaardige oliën.

- Vervang ongefilterde door gefilterde koffie.

- Beperk de consumptie van rood vlees en met name bewerkt vlees.

- Drink zo min mogelijk suikerhoudende dranken.

- Drink geen alcohol.

- Beperk de inname van keukenzout tot maximaal 6gr per dag.

- Het gebruik van voedingsstofsupplementen is niet nodig. Behalve voor mensen die tot een specifieke groep behoren waarvoor een suppletieadvies geldt.