Als plantaardige voedingsdeskundige kunnen wij jou helpen om een verantwoord veganistische, vegetarische of flexitarische leefstijl aan te meten.
Kennis:
- De benodigde kennis rondom (plantaardige) voeding en gezondheid.
- Het verband tussen (plantaardige) voeding en gezondheid.
- Inzichten in voedings- en leefpatronen van flexitariërs, vegetariërs en veganisten.
- Het begeleiden van cliënten met onderliggende bijzondere omstandigheden (aandoeningen) aan de hand van plantaardige voeding (FODMAP-dieet).
- Het geven en onderbouwen van verantwoorde adviezen op het gebied van voeding en leefstijl
- Het maken van een individueel begeleidingstraject dat aansluit op de (plantaardige) wensen van de cliënt.
- Kennis van de belangrijkste sociaal-culturele functies van voeding.
- Kennis van de biologische wetenschap en de wijze waarop voeding een fysiologische behoefte vervult.
- Kennis van de werking van het spijsverteringstelsel en de stofwisseling.
- Kennis van de verschillende macro- en micronutriënten, hun bronnen, functies en aanbevolen hoeveelheden.
- Kennis van de productgroepen van voedingsmiddelen die verkrijgbaar zijn en hoe deze in te kopen, te bewaren en te bereiden.
- Kennis van de reguliere voedingsinzichten.
- Kennis van enkele alternatieve voedingsinzichten: vegetarisme, veganisme, biologische voeding, ayurvedische voeding, orthomoleculaire voeding en macrobiotische voeding.
- Kennis van verschillende visies op voedingssuppletie, de wetgeving rondom supplementen en de grondstoffen, het gebruik en de werking van voedingssupplementen.
- Wij kennen de relatie tussen voedingsmiddelen, milieu en duurzaamheid.
- Wij kennen de meest gevolgde diëten en hun risico’s.
- Wij kunnen inzicht verkrijgen in het voedings- en leefpatroon van cliënten.
- Wij kunnen individuele richtlijnen, adviezen en eetpatronen opstellen en onderbouwen.
- Wij kunnen gerichte voedingsadviezen geven bij gezondheidsklachten.
Plantaardige voeding:
- Wij kennen de verschillende soorten plantaardige(re) voedingspatronen.
- We kennen de motieven om meer plantaardig te eten en kunnen hierover voorlichten.
- Wij kennen de uitkomsten van wetenschappelijk onderzoek naar de relatie tussen plantaardige voeding en de algehele gezondheid, en plantaardige voeding en duurzaamheid en we kunnen misvattingen ontkrachten.
- Wij weten hoe macro- en micronutriënten werken en worden opgenomen.
- Wij weten welke behoefte aan macro- en micronutriënten cliënten met een plantaardig voedingspatroon hebben en hoe in deze behoefte kan worden voorzien.
- Wij kennen de wetenschappelijk onderbouwde richtlijnen voor gezonde plantaardige voeding, zowel voor volwassenen, kinderen als ouderen.
- Wij kennen geschikte plantaardige (seizoens)producten die kunnen worden gebruikt om in de behoefte aan de macro- en micronutriënten te voorzien.
- Wij kunnen volwaardige plantaardige maaltijden, dagmenu’s en voedingsadviezen samenstellen en deze aanpassen naar de mate waarin de cliënt plantaardig eet.
- Wij kunnen helpen om het voedings(gedrag)patroon van de cliënt in kaart te brengen.
- Wij kunnen een voedingsanalyse uitvoeren en de resultaten hiervan interpreteren.
- Wij kunnen een begeleidingsplan en -traject opstellen dat aangepast is aan de vraag en situatie van de cliënt.
- Wij weten wanneer we een cliënt moeten doorverwijzen, en kennen het perspectief voor de cliënt na doorverwijzing.
- Wij kennen de effecten van een plantaardig voedingspatroon op de zwangerschap en het (ongeboren) kind.
- Wij kunnen voedingsadviezen formuleren voor een cliënt die aan sportbeoefening doet.
- Wij begrijpen in welke gevallen een plantaardig voedingspatroon niet samengaat met een medisch dieet.