Als plantaardige voedingsdeskundige kunnen wij jou helpen om een verantwoord veganistische, vegetarische of flexitarische leefstijl aan te meten.

Kennis:

  • De benodigde kennis rondom (plantaardige) voeding en gezondheid.
  • Het verband tussen (plantaardige) voeding en gezondheid.
  • Inzichten in voedings- en leefpatronen van flexitariërs, vegetariërs en veganisten.
  • Het begeleiden van cliënten met onderliggende bijzondere omstandigheden (aandoeningen) aan de hand van plantaardige voeding (FODMAP-dieet).
  • Het geven en onderbouwen van verantwoorde adviezen op het gebied van voeding en leefstijl
  • Het maken van een individueel begeleidingstraject dat aansluit op de (plantaardige) wensen van de cliënt.
  • Kennis van de belangrijkste sociaal-culturele functies van voeding.
  • Kennis van de biologische wetenschap en de wijze waarop voeding een fysiologische behoefte vervult.
  • Kennis van de werking van het spijsverteringstelsel en de stofwisseling.
  • Kennis van de verschillende macro- en micronutriënten, hun bronnen, functies en aanbevolen hoeveelheden.
  • Kennis van de productgroepen van voedingsmiddelen die verkrijgbaar zijn en hoe deze in te kopen, te bewaren en te bereiden.
  • Kennis van de reguliere voedingsinzichten.
  • Kennis van enkele alternatieve voedingsinzichten: vegetarisme, veganisme, biologische voeding, ayurvedische voeding, orthomoleculaire voeding en macrobiotische voeding.
  • Kennis van verschillende visies op voedingssuppletie, de wetgeving rondom supplementen en de grondstoffen, het gebruik en de werking van voedingssupplementen.
  • Wij kennen de relatie tussen voedingsmiddelen, milieu en duurzaamheid.
  • Wij kennen de meest gevolgde diëten en hun risico’s.
  • Wij kunnen inzicht verkrijgen in het voedings- en leefpatroon van cliënten.
  • Wij kunnen individuele richtlijnen, adviezen en eetpatronen opstellen en onderbouwen.
  • Wij kunnen gerichte voedingsadviezen geven bij gezondheidsklachten.

Plantaardige voeding:

  • Wij kennen de verschillende soorten plantaardige(re) voedingspatronen.
  • We kennen de motieven om meer plantaardig te eten en kunnen hierover voorlichten.
  • Wij kennen de uitkomsten van wetenschappelijk onderzoek naar de relatie tussen plantaardige voeding en de algehele gezondheid, en plantaardige voeding en duurzaamheid en we kunnen misvattingen ontkrachten.
  • Wij weten hoe macro- en micronutriënten werken en worden opgenomen.
  • Wij weten welke behoefte aan macro- en micronutriënten cliënten met een plantaardig voedingspatroon hebben en hoe in deze behoefte kan worden voorzien.
  • Wij kennen de wetenschappelijk onderbouwde richtlijnen voor gezonde plantaardige voeding, zowel voor volwassenen, kinderen als ouderen.
  • Wij kennen geschikte plantaardige (seizoens)producten die kunnen worden gebruikt om in de behoefte aan de macro- en micronutriënten te voorzien.
  • Wij kunnen volwaardige plantaardige maaltijden, dagmenu’s en voedingsadviezen samenstellen en deze aanpassen naar de mate waarin de cliënt plantaardig eet.
  • Wij kunnen helpen om het voedings(gedrag)patroon van de cliënt in kaart te brengen.
  • Wij kunnen een voedingsanalyse uitvoeren en de resultaten hiervan interpreteren.
  • Wij kunnen een begeleidingsplan en -traject opstellen dat aangepast is aan de vraag en situatie van de cliënt.
  • Wij weten wanneer we een cliënt moeten doorverwijzen, en kennen het perspectief voor de cliënt na doorverwijzing.
  • Wij kennen de effecten van een plantaardig voedingspatroon op de zwangerschap en het (ongeboren) kind.
  • Wij kunnen voedingsadviezen formuleren voor een cliënt die aan sportbeoefening doet.
  • Wij begrijpen in welke gevallen een plantaardig voedingspatroon niet samengaat met een medisch dieet.